Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam251
Toplam Ziyaret1692460

"Otlak alanı sıkıntısı çeken mahalle sakinlerinin ilçe sınırları içindeki orman arazilerinin % 50’ye yakın kısmının otlak olarak kullanılabildiği hakkında bilgi sahibi olmadığı konuları not edilebilir."

Aydoğan, Orman ile mahalle sakinleri arasındaki ilişkide önemli darboğazlardan birisi de otlak alanı sorunudur olduğunu belirterek, "Mahalle sakinleri orman alanlarında hayvanlarını otlatamamaktan, yeterli otlak alanına sahip olunmadığı için hayvancılığın gelişmediğinden bahsetmektedirler. 452 görüşmeci ile gerçekleştirilen görüşmelerde, görüşülen kişilerin %7’si mera ve otlatma alanı sorununu çözülmesi gereken öncelikli sorunları arasında ifade etmiştir" dedi.

Aydoğan şunları söyledi:
"Ne var ki, Karaisalı Orman İşletmesi’nden elde edilen bilgiler bu durum ile ters istikamette bir sonuç ortaya koymaktadır. İlçe sınırları içinde bulunan 784.743 Dekar orman alanının %50’si (388.518 Dekarı) hayvan otlatılabilir nitelikte orman alanı statüsündedir. Bu durumda, mahalle sakinlerinin sahip olduğu bilgi ile Orman İşletmesi’nin sahip olduğu bilgi arasında fark olduğu anlaşılmakta; bu farkın da, mahalle sakinleri ile Orman İşletmesi yetkilileri arasında daha etkin iletişim kanalları kurulması ve bilgilendirme yolu ile kapatılabileceği düşünülmektedir.
Doğal kaynaklar, orman ve mera ilişkileri ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmeleri, üç başlıkta özetlemek gerekirse:
* Karaisalı kırsalındaki yaşayanların orman ile iletişim ve ilişkilerinin sınırlı veya yok denecek kadar az olduğu,
* Orman bitki varlığının birçok imkânı sunacak zenginlikte olmasına rağmen mahalle sakinlerinin ürünleri ve satış olanaklarını bilmediği, ve
* Otlak alanı sıkıntısı çeken mahalle sakinlerinin ilçe sınırları içindeki orman arazilerinin % 50’ye yakın kısmının otlak olarak kullanılabildiği hakkında bilgi sahibi olmadığı, konuları not edilebilir."

  Yılmaz Aydoğan'ın "KARAİSALI’NIN ORMAN VE MERA İLİŞKİLERİ DURUM ANALİZİ" başlıklı yazısının tamamını kendi köşesinde okuyabilirsiniz.



220 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217